Фоторазказ за освещаването на храм "Св. Йоан Кръстител"

С тържествен звън на камбани храм “Св. Йоан Кръстител” посрещна и изпрати Знеполския епископ Йоан, викарий на патриарх Максим. На снимката леля Йорданка – настоятелка на храма, бие камбаните.

Н а снимката свещениците от Обеля - отец Иван (в бели одежди) и отец Любомир (в зелени одежди) в началото на службата. Епископ Йоан беше тържествено посрещнат в новия храм.

Тържественото освещаване се извърши в съслужение на софийски свещеници и църковен хор.

Н егово Преосвещенство епископ Йоан обиколи три пъти храма с частици от мощите на Св. Трифон, преди да бъдат зазидани в Светия Престол на храм “Св. Йоан Кръстител”.

В ъпреки студеното време, всички участващи в тържественото освещаване почувстваха със сърцата си Божието присъствие.

Пред дверите на храма прозвучаха откъси от Светото Евангелие

О свещаването беше отразено от екип на предаването “Иконостас” по Нова телевизия

В центъра на храма беше поставена икона с образа на Св. Йоан Кръстител, докосната до светите мощи на Господния Предтеча по време на поклонението в град Брацигово. През 2007 година мощи на Св. Йоан Кръстител бяха донесени за три дни в България от Гърция.

С лед като влезе в храма, епископ Йоан изми Светия Престол и вгради в основата му частиците от светите мощи.

Р итуалът на освещаването на Светия Престол включва помазването му със свето миро.

Д окато освещаваше Светия Престол, епископ Йоан облече бяла роба от естествена материя, която след края на ритуала беше разразяна и раздадена за балгословение на миряните.

С миро бяха помазани и стените на храма.

Е пископът запали за първи път кандилата на новия иконостас.

З апочна първата Света Литургия в новия храм на името на Господния Кръстител.

Сред гостите на празника беше кметът на район Връбница Младен Младенов от ГЕРБ. На снимката кметът е с един от настоятелите на храма – Веско.

О тец Иван, предстоятел на храм “Св. Йоан Кръстител” получи офикия – повишение като награда за усилията по изграждането на църквата. Лъчи огряха новия храм.

В поздравителното си слово по повод освещаването, епископ Йоан призова за въвеждането на Православно вероучение в българските училища като задължителен предмет.

В сички си размениха радостни поздрави за празника!!!

С тържествен звън на камбани храм “Св. Йоан Кръстител” посрещна и изпрати Знеполския епископ Йоан, викарий на патриарх Максим. На снимката леля Йорданка – настоятелка на храма, бие камбаните.

  • Администратор на сайта: Благой Цицелков, bPR. Всички права запазени © 2013