Единственият храм на името на “Св. Йоан Кръстител” в София

Само един храм в цяла София носи името на св. Йоан Кръстител. Той е в квартал “Обеля” и вече е осветен. Повече от сто години в Софийско църква не е кръщавана на името на Йоан Предтеча. Последната е от 1900-та година в село Голеш. Това е странно, защото Йоан Кръстител е светецът с най-много празници в църковния календар - седем. Преди осем години патриарх Максим благославя строежа на нова църква в “Обеля” и сам предлага името да е на св. Йоан Кръстител. Тя е изградена с помощта на Софийска митрополия и дарения от хората в “Обеля”.

В България има няколко манастира, посветени на името на Господния Кръстител. Това са Лопушанския манастир, построен през 10-ти век, в момента е мъжки / Видинска епархия/, Градешнишки манастир от 16 – ти век, в момента е без монаси / Врачанска епархия/ - съборната църква се казва “Рождество на честния и славен Пророк Предтеча и Кръстител Господен Йоан”, и Жаблянския манастир, основан 16-ти век в Софийска епархия. В Кърджали през периода 1994 - 2000 г. е реставриран и осветен средновековния манастирски комплекс “Св. Йоан Предтеча”, състоящ се от църква, епископска резиденция, параклис, монашески килии и трапезария, оградени от крепостни зидове и кули.

Няколко храма и параклиса из страната също носят името на Св. Йоан Предтеча. В Брацигово църквата е построена от най-добрите брациговски майстори начело с първомайстор Атанас (Насе) Гърнето (1832 - 33г.)

В Казанлък катедралният храм "Св. Йоан Предтеча" е от 1844 г. Голяма част от стенописите са унищожени през 1877 г. , а през 1936 г. отново е изографисан от Стефан Иванов, Никола Маринов и Дечко Узунов. Два от медальоните са рисувани от Чудомир.

Бойницата на запад от Асеновград е кръстена на Свети Йоан Предтеча. Ситуирана върху скала, тя е недостъпна от север и северозапад. Първият строеж е от 11-13 в. Параклисът е еднокорабен и едноабсиден. Паметник на културата от национална значимост. Възстановен е през 2000 г. Преди 800 години "Св. Ян" е бил крепостна църква в калето "Св. Йоан Предтеча" и заедно с крепостта "Св. Архангел Михаил" е защитавала Станимака от север.

В Несебър има храм на името на Предтечата от 11-13 век., какъвто е имало и в Созопол.На островите Св. Иван и Св. Петър се намират останките на манастира "Св. Йоан Предтеча" с главен храм църквата "Св. Йоан Предтеча", разрушен през 14-ти и 15-ти век.

В Троянския манастир има скит от 1832 г, посветен на "Св. Йоан Предтеча", получил по-късно името "Зелениковец" от местността, където бил издигнат. В землището на село Руен се намира параклис “Отсичане главата на Св. Йоан Кръстител”, който е еднокорабен и едноапсиден. Намира се в източната част на землището. В Света гора Атон в Зографския манастир има един параклис на името на “Св. Йоан Предтеча”, украсен през 1768 г. със средства на Хаджи Василий от Ловеч. Според гръцки проучвания атонският скит "Св. Йоан Предтеча", разположен близо до Иверския манастир, е бил средище за "подготовка на новомъченици". В началото на 19 в. там действа "опитният старец Никифор”.

  • Всички права запазени © 2013