Храм Св.Йоан Кръстител

Кратко описание на Църковното Настоятелство в Обеля

Храмовото настоятелство на Православния комплекс в софийския квартал „Обеля”, който обхваща църквите “Св. Успение Богородично”, “Вси светии” и “Св. Йоан Предтеча”, се състои от четирима души с председател отец Иван Динков. Настоятелството е двигателят на православния духовен живот в района, който обхваща три квартала – село Обеля, кв. Обеля 1 и кв. Обеля 2.

Църковното настоятелство в „Обеля” съществува, откакто е създаден храм “Св. Успение Богородично” през 20-те години на миналия ХХ век, като съставът му се променя с годините.

Усилията на настоятелството в момента са насочени предимно към събиране на средства за стенописване на храм Св. Йоан Кръстител. Финансирането е необходимо за довършването на вътрешното и външно оформление на новата църква. Строителството до момента е изцяло осъществено от дарения и със средства от Софийската митрополия.

Със собствени ресурси настоятелството създаде интернет страница на енорията. Църковните настоятели редовно попълват библиотеката с богословска литература, чийто фонд вече надхвърля стотици единици. В определени седмици организират неделни четения на Светото Писание. Събират благотворително помощи за бедни семейства, организират поклоннически пътувания в страната. Настоятелството започна проектирането на международен просветен център за православно изкуство - рисуване, музика и др. за деца и възрастни, който ще работи към трите храма на квартала.

В ръзка с църковното настоятелство: София, кв. Обеля, ул. 2 (Димитри Лихачов) №4 тел. 834 10 54, hram@svjoankrastitel.org и sv.joankrastitel@abv.bg. Отец Иван – 0887-28-38-05

  • Всички права запазени © 2013-2019