Енория Обеля

Единственият храм на името на “Св. Йоан Кръстител” в София

Ивановден в храм „Св. Йоан Кръстител“, 2020г.
"На 7 януари, деня след Кръщението на Господ Иисус Христос, Църквата почита паметта на св. Йоан Кръстител - един велик подвижник на благочестието, с огромна мисия в света, едно име, което изразява Божията благодат в пълнота излята чрез неговото служение.
По този повод, в храм „Св. Йоан Кръстител“, гр. София, кв. Обеля бе отслужена Архиерейска света Литургия и така бе тържествено отбелязан хромовия празник на църквата.
С благословението на Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит, литургията бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.
В светата Литургия съслужиха архимандрит Евтимий, ставр. ик. Кирил Дидов, иконом Иван Динков, протойерей Иван Иванов, протойерей Георги Спасов, протойерей Николай Николов, свещениците Георги Читалов и Костадин Тренев, и четирима дякони.
Празничната богослужба бе уважена от г-н Младен Младенов, кмет на район "Връбница".
С пастирско слово за Христовия Предтеча, в края на литургията се обърна епископ Поликарп. Той припомни основните добродетели на св. Йоан Кръстител, сред които най- изявено е смирението, и говори за неговата мисия - да подготви духовно хората за идването на Спасителя на света."
Цялата статия


Текст и снимки: Весела Игнатова
Източник: Софийска света митрополия

Още снимки от празника
Видео от архиерейската света Литургия

07 януари 2020 г.

Зачатието на Св. Йоан Кръстител - Архиерейска Света Литургия
"На 23 септември Православната Църква чества Зачатието на последния пророк - св. Йоан Кръстител, от неговите святи родители Захарий и Елисавета.

По случай празника, с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, в столичния храм „Рождество на св. Йоан Кръстител“, кв. Обеля, бе отслужена архиерейска света Литургия.

Богослужението оглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, иконом Иван Динков, предстоятел на храма, протойерей Николай Николов от храмовото духовенство, свещеник Костадин Тренев, дякон Георги Читалов, дякон Лука Китин, дякон Сотир Христов и дякон Спас Рангелов.

В края на богослужението Негово Преосвещенство епископ Поликарп благослови и поздрави за храмовия празник духовенството, певците и изпълнението на храма от името на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит, като призова християните „да бъдем в нашия живот достойни пред Бога, да Му бъдем благодарни за всичко и да знаем, че което Той допусне до нас и ни даде, значи това е от Бога полезното, благословеното, достойното и играе важна роля за нашето спасение и вечен живот“.

От своя страна предстоятелят на храм „Рождество на св. Йоан Кръстител“ иконом Иван Динков благодари на Негово Светейшество и на викарния му епископ за архиерейската служба и благодатните слова, като допълни: „нека тази ревност, която има св. Йоан Предтеча, да имаме и ние всички, да я има и нашия народ, за да се молим и стараем нашите деца да се възпитават в благочестие, вяра и добродетелен живот“."
Цялата статия


Текст и снимки: Пламен Михайлов
Източник: Софийска света митрополия

Още снимки от празника

23 септември 2019 г.

Празник Рождение на св. Йоан Кръстител в храм
"Епископ Поликарп поздрави изпълнилите храма вярващи от името на Негово Светейшество патриарх Неофит и им пожела много здраве, радост и духовни сили.

Той поздрави иконом Иван Динков за неговите неуморни грижи за храма, енорията и духовния живот на паството, и му отправи благопожелания.

От своя страна отец Иван благодари на владиката с красив букет цветя и отправи покана за бъдещи срещи."


Цялата статия: В София тържествено бе отбелязан празникът Рождение на св. Йоан Кръстител
Текст и снимки: Весела Игнатова
Източник: Българска Патриаршия (http://bg-patriarshia.bg)
24 юни 2019 г.

Ивановден в храм „Св. Йоан Предтеча“
"На 7 януари, деня след Кръщението на Господ Иисус Христос – Богоявление, Църквата почита паметта на св. Йоан Кръстител.

По този повод, в храм „Св. Йоан Кръстител“, гр. София, кв. Обеля, бе отслужена Архиерейска света Литургия и така бе тържествено отбелязан хромовия празник на църквата.

С благословението на Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит, светата Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В светата Литургия съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, иконом Иван Динков, ставрофорен иконом Кирил Дидов, протойерей Георги Спасов, протойерей Николай Николов, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей, дякон Асен Коньов и дякон Лука Китин.

Молитвено участие в светата Литургия взе и г-н Младен Младенов, кмет на район "Връбница"."

Цялата статия: Ивановден в храм „Св. Йоан Предтеча“, гр. София, кв. Обеля
Източник: Българска Патриаршия (http://bg-patriarshia.bg)
07 януари 2019 г.

Празникът на св. Йоан Кръстител в едноименния храм в кв. "Обеля", 2011г.
"На Ивановден бе отслужена архиерейска св. Литургия в единствения посветен на св. Йоан Кръстител храм в София, който се намира в квартал “Обеля”. Преди осем години лично патриарх Максим прави първата копка и благославя новата църква в “Обеля” да се посвети на Господния Предтеча. Интересен факт е, че повече от сто години в Софийска духовна околия не е имало новоизградена църква, посветена на св. Йоан Кръстител, за когото Църквата е определила да се честват седем празника. (Последната e построена през 1900-та година в село Голеш.)

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим празничната св. Литургия бе отслужена от Знеполския епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. В съслужение взеха участие ик. Иван Динков, председател на храма, ик. Василий Сарян, протойерей Йоан Чикалов, свещеник Никола Коюв, свещеник Константин, свещеник Георги Спасов и дякон Иван Петков.

Да почетат храмовия празник, бяха дошли множество миряни, сред които бе кметът на район „Връбница” – г-н Младен Младенов, който винаги засвидетелства доброто отношение на местната власт към Църквата и подпомага храмовете в общината."


Цялата статия: Ивановден в храм „Св. Йоан Предтеча“, гр. София, кв. Обеля
Текст и снимки: Весела Игнатова
Източник: Българска Патриаршия (http://bg-patriarshia.bg)
08 януари 2011 г.

Празнично слово на Знеполския епископ Йоан, викарий на Българския патриарх Максим. Произнесено в храм „Св. Йоан Кръстител” в кв. Обеля, София, 7 януари 2009 година.

Всечестни отци,обични в Господа братя и сестри, ето че сме под благодатното озарение на празника Богоявление - деня, в който се разкри тайната на божествения живот; тази "тайна велика" на явяването на Господа в Неговата пълнота, тайната на Светата Троица. Защото предвечно родилият се Син Божи се кръсти в река Йордан от св. Йоан Предтеча и Кръстител Господен, чийто ден днес празнуваме, а Бог Отец засвидетелства: „Този е Моят възлюблен Син, в Когото е Моето благоволение” и Дух Светий се яви като гълъб над Кръщаващия Се, за да получи Бог Син, Неговото човешко естество, всички необходими благодатни дарове за възрастването и изълнението на изкупителната и спасителна мисия в света.

Свети Йоан - Пророк, Предтеча и Кръстител Господен - завършил ветхозаветната свещена история и пръв стъпил в Новия завет, за да може да начертае пътя на Господа. Затова той засвидетелствал пришествието на земята на единородния Син Божи, сподобил се да Го кръсти, като в деня на кръщението било засвидетелствано тайното явяване на Пресветата Троица - Отец, Син и Свети Дух.

Божият Предтеча се родил 6 месеца преди Иисус и неговото рождение е било плод на дълбоки сълзни молитви на свещеника Захарий и праведната Елисавета. Свети Йоан се явява сродник по майка с Господа, изпросен с горещи молитви от дълго бездетните си родители. Предизвестен свише, младенецът бил изпълнен с Дух Светий и се приготвил за предстоящето служение на Божия народ със строг пост и молитва; ходил в дреха от камилска вълна, хранил се с акриди и див мед, кръщавал в пустинята, проповядвал покайно кръщение, за да изрече тези думи: „След мене иде по-силният от мене, на Когото не съм достоен да се наведа и развържа ремъка на обущата Му. Аз ви кръстих с вода, а Той ще ви кръсти с Дух Светий.”

Неслучайно според църковните песнопения свети Йоан е наречен „светла утренна звезда”, която с блясъка си превъзхождала сиянието на всички други звезди и предвещавала утрото на благословения ден, освещаван от духовното Слънце Христос, Който се удостоил да се кръсти в реката Йордан. Свети Йоан изобличавал пороците на човеците и приканвал към поправяне. Затова той си навличал много неразбиране и хули от страна на тогавашните хора, които не разбирали неговия живот и не се вслушвали в неговите благодатни думи. Той изобличил и самия Ирод, който, против Божия закон, се оженил за Иродиада, жената на живия му още брат Филип, като му казал: „Не ти е позволено да водиш братовата си жена”. Заради това си порицание той бил хвърлен в тъмница, а после, по лукавството на Иродиада, царят заповядал да отсекат главата му, която поднесли на блюдо на Ирода по време на шумната и изобилна гощавка, която той устроил на рождения си ден.

Обични в Господа братя и сестри, като честваме паметта на Светия Пророк, Предтеча и Кръстител Господен Йоан, нека се стараем да подражаваме на живота и делата му. Свети Йоан е бил избран от майчина утроба - ние не сме удостоени с тази благодат, но като християни благодатно сме избрани, защото светият апостол казва: „Благословен да бъде Бог и Отец на Господа нашего Иисуса Христа, Който благослови в Христос всяко духовно благословение от небесата, като ни избра чрез Него преди да се свят създаде, за да бъдем свети и непорочни пред Него с любов”. Нека да оправдаем с чист живот и добри дела избранието си, както свети апостол Петър съветва: „Затова, братя, още повече залягайте да отличите вашето звание и избор; това като вършите, никога няма да погрешите”.

Свети Йоан се отдалечил в пустинята за приготовление на своето високо служение. За нас не е необходимо да се отдалечаваме в пустинята, но трябва да се отдалечаваме от всякакви противохристиянски прояви, съблазни и пороци, по думите на свети апостол Павел „да отхвърлим прочие делата на мрака и да наденем оръжието на светлината”, като всеки ден да се държим благоприлично, без да се предаваме на срамни гощавки и пиянство, нито на сладостратие и разпътство, нито на раздор и завист. Да предпазваме децата си от такива гибелни явления и прояви.

Славният Предтеча Господен давал мъдри наставления по Божия закон, призовавал към милосърдие и взаимна помощ, казвайки: „Който има две дрехи, нека да даде на ономува, който няма и който има храна, нека прави същото”. Достоен пример за подражание на повелята на Спасителя: „Бъдете милосърдни, както и вашият Отец е милосърден”. Свети Йоан смело и без страх осъждал неправдите, без да гледа на лице, на звание и положение. За изобличението му към цар Ирод била посечена главата му. И ние не бива да се страхуваме от страданията за вярата и за правдата в този свят, защото, както казва апостолът: „Страданията в сегашното време не са нищо в сравнения с онази слава, която ще се яви в нас”.

Нека, възлюблени в Господа братя и сестри, да се стремим да подражаваме на живота и добродетелите на св. Йоан Предтеча, да изпросваме неговите молитви пред Бога за укрепване на вярата, надеждата и любовта в живота по Божия закон, за благополучие на земята и душевно спасение.

Вднешния празничен ден поздравявам от името на Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим, отец предстоятеля на този храм иконом Иван Динков. Поздравяваме го с неговия имен ден и му благопожелаваме тази ревност, която той в годините е съхранил, запазил и проявил при храмостроителството, при поддържането на дома Господен, при намиране на всички възможни начини за защита интересите на светата Църква, при доброто и благоговейно отслужване на светите богослужби, за това че Божият народ днес е в храма Господен, въпреки делничния ден, за това че господин кметът е сред нас - уважаемият господин Младенов, кмет на район Връбница. Да му благодарим за неговото добро отношение към Църквата и за това че присъства и взе молитвено участие в светата богослужба.

Отец Иване, свети Йоан Предтеча се явява ярък светилник за всички - пример за монаси, подвижници, свещенослужители, пастири. Аз ви благопожелавам радостта във вашето служение. И Бог да ви укрепва, по неговите молитви да имате дълги години живот и служение на светата Църква.

Поздравявам църковното настоятелство, певците и всички вас, обични в Господа братя и сестри, и ви благопожелавам примера на свети Йоан Предтеча, за който всеки път си припомняме когато заставаме пред светите царски икони. Неговата икона винаги стои до иконата на Спасителя, за да подчертава именно това, че той беше Предтечата, той беше удостоен с тази благодат да кръсти нашия Спасител Господ Иисус Христос. Честитя имения ден и на Негово Благоговейнство дякон Иван Петков, дякон при митрополитската катедрала, на разположение на Софийска епархия. Благопожелавам му търпението, което прояви в своя избор и отстояване на това свое желание да се посвети на служение Богу, двойно да се умножи в това, което е той в момента - призванието му като дякон и въобще свещенослужител на светата Църква. Благодаря му всесърдечно за всеслужението във всички наши богослужби и му молитствам здраве на него и на домашната му църква.

Винаги свети Йоан да бъде пример светъл и по стъпките му да вървим - по пътя, по който той тръгна, за да каже на всички човеци: „Покайте се!” Това покайно кръщение имаше огромно значение за подготовката на идването на нашия Спасител Господ Иисус Христос.

Благодаря на всички ктитори, дарители и спомоществователи, които с труд, усилие и средства помагат и с молитва на този храм, който скоро се освети и обнови и който, слава Богу, завършва своя иконостас с прекрасно изписан вид и добре изработен. Дай Боже този храм да бъде прибежище за всички, които честват паметта на свети Йоан Предтеча в този край на нашата столица.

От името на Негово Светейшество поздравявам всички именици, които носят името Иван, което значи "благодат Божия". И нека тази благодат да снизходи върху тях, да ги укрепва във вярата, във възпитанието на децата и в доброто, което благовести светата Църква. Честит празник, Божието благословение и Неговата милост, на явилият се Господ в плът, кръстилият се в река Йордан, да бъде над всички нас! На многая и благая лета, честит и благословен празник!

Празнично слово на Знеполския епископ Йоан, викарий на Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, произнесено в храм „Св. Йоан Кръстител” в кв. Обеля, София, 7 януари 2009 година.

  • Всички права запазени © 2013-2019